Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti

  • 2020. szeptember 18. (péntek) 18.00
  • Dugonics tér, színpad
 
Bíró-Balogh Tamás Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei (Jaffa Kiadó) című könyvének bemutatója
A szerzőt, az SZTE JGYPK irodalomtörténész oktatóját Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdezi.
 
 

 
 

Kosztolányiról írtak már nem egy vaskos monográfiát, de a híres nyugatos alkotóról kialakult képünket most mégis jelentősen átrajzolhatja néhány levél.
Nemrégiben ugyanis felbukkant egy jelentős Kosztolányi-dokumentumegyüttes a költő életének utolsó szakaszából. A kéziratok a költő utolsó szerelméhez, Radákovich Máriához kapcsolódnak… Máriáról annyit tudunk, hogy Kosztolányi szerelmes volt belé, és írt hozzá egy verset, költői pályája egyik legjelentősebb darabját, a megcsalt Kosztolányiné pedig egy dühös levelet, amelyben „szerencsétlen, tájékozatlan lúd”-nak nevezte riválisát. Kosztolányi mindent fel akart adni a szerelem hevében – de kiért is?…
A kutatás egy pontján azonban kiderült, hogy Kosztolányinak a felesége és Mária mellett volt egy harmadik kapcsolata is. Ez a rejtélyes viszony húsz évig tartott, tehát közel annyi ideig, mint a költő házassága Harmos Ilonával. Bennfentes szemtanúk véleménye szerint pedig éppen ez a titkos kapcsolat segített Kosztolányinak túlélni a házasságban eltöltött éveket. Ráadásul Kosztolányi egyik legismertebb regényének ihletője is ő.
Ez a kötet róluk szól, a Kosztolányit élete végén körülvevő nőkről. Ha nem lettek volna ők, Kosztolányi sem vált volna azzá a kiemelkedő irodalmi nagysággá, akit ma ismerünk.
Bíró-Balogh Tamás a rá jellemző olvasmányossággal, mégis sziporkázó szellemességgel, alapos szakmaisággal mutatja be Kosztolányi Dezső életének legutolsó korszakát, amelyről eddig úgy hittük, hogy mindent tudunk. De elképzelhető, hogy e pillanatig csak „éjen és homályon át” láttuk, most viszont teljes fényben. (Jaffa Kiadó)

 

Kapcsolódó program:
Bíró-Balogh Tamás dedikál

Ajánló:
Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok Ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei (ekultura.hu)
Kiss Orsi: Az igazi Édes Anna 20 évig nagyon fontos szerepet játszott Kosztolányi életében (Könyves Blog)
Kovács Flóra: Az irodalom lehetséges népszerűsítése (Tempevölgy)