Gion Nándor-életműkiadás

  • 2020. szeptember 18. (péntek) 14.45
  • Napfény Műterem (Széchenyi tér 2/a)
 
A Gion Nándor-életműkiadás két legújabb kötetének bemutatója
A Keresünk egy jobb hajót (Napkút Kiadó) és a Krisztus katonái a Görbe utcából (Napkút Kiadó) kötetekről Kurcz Ádám és Gion Eszter beszélget. Szóba kerülnek a kiadónál megjelent további, Gion Nándor életét és munkásságát feldolgozó kiadványok is.
 
A bemutatót követően a kötetek kedvezményesen megvásárolhatók.
 

Az életműkiadás 7. kötetének szerkezetét főként a 20. század íve rajzolja ki. Az írások felütésében olyan fordulatok olvashatók, mint „az 1920-as és ’30-as évekből”, „1944 vége, karácsony előtt néhány nappal”, „1956 októbere”, „1990 nyara” stb. – de a komoly témák között is ott vannak Gion kedves történetei, amelyeket minduntalan átjár a történetek mesélőihez vagy a saját gyerekkorához fűződő érzelmi viszony, mindenen felül pedig az író hamisíthatatlan humora és iróniája.
A Gion-életműkiadás 6. kötete kezet nyújt az előző kötetnek: az abból kimaradt naplórészletekkel, visszaemlékezésekkel, ifjúkori művekkel kezdődik, visszarepítve a vajdasági gyermek- és iskoláskorba, a szabadkai középiskolás és az újvidéki egyetemi és pályakezdő évekbe. Ezután az író érett korszakából származó drámai művek következnek: főként olyanok, amelyek eddig nem kerültek színpadra, filmvászonra, és a rádióban sem voltak hallhatók, így teljes újdonsággal szolgálnak. (Napkút Kiadó)

Ajánló:
Gion Nándor Emlékház
Felfedező – nyelvről, irodalomról, zenéről: „Ezen az oldalon” – Gion Nándor világa (Kossuth Rádió)