Bene Zoltán: Isten, ítélet

  • 2020. szeptember 24. (csütörtök) 17.00
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti folyóiratolvasó

(portré: Kortárs Kiadó)

 
Bene Zoltán Isten, ítélet című regényének bemutatója
A szerzővel és Horvát Bencével, a Kortárs Kiadó szerkesztőjével Diószegi Szabó Pál beszélget.
 
 

 

A történet a XIV. században játszódik, Károly Róbert és Nagy Lajos uralkodásának idején. Központi alakja, Szórád Lőrinc Zách Felicián kíséretében kerül a királyi udvarba, a királyi család elleni merénylet során az uralkodó védelmére kel, ami örökre meghatározza a sorsát. A regény kulisszái Szeged és környéke mellett Buda, Pádua, Nápoly és Itália, valamint a cselszövés, a háború és a pestis. Nem madártávlatból, hanem a résztvevők szemszögéből lehetünk részesei egy szerteágazó történetnek, nem a középkor makettjét látjuk, hanem ott járunk az utcákon, az erdőkben, istállókban, kocsmákban, hálószobákban, palotákban, s a történetet olvasva ráébredünk, hogy az élet alapvető tényezői és tapasztalatai voltaképp változatlanok: az Isten-hit is, az ítélet is, a szerelem és a gyűlölet is, a hűség és az árulás is. (Kortárs Kiadó)

 

Az esemény társszervezője a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatósága.

 

Ajánló:
Bene Zoltán honlapja
Megrendít a civilizációk haláltusája (hajonaplo.ma)
Bene Zoltán: Isten, ítélet – részlet a regényből, mely részletben Szórád Lőrinc megérkezik saját történetébe (tiszatajonline.hu)

Az eseményeket koordináló Somogyi-könyvtár kéri, hogy a rendezvényeken mindenki használjon maszkot, illetve ügyeljen a távolságtartásra!
A résztvevők maximális létszáma 60 fő, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.