Egyetemtörténeti kiadványok

  • 2020. szeptember 24. (csütörtök) 18.00
  • MTA SZAB székház (Ady tér 10.)
A Szegedi Tudományegyetem 2020/21. és 2021/22. tanévének jubileumai közül kiemelkedik az universitas alapításának 1581. május 12-i és első szegedi tanévnyitó ünnepélyének 1921. október 9-i évfordulója. A 440 esztendeje Kolozsvárott alapított universitas és a 100 éve egyetemi várossá lett Szeged históriájába enged bepillantást egy már megjelent szöveggyűjtemény és egy készülő monográfia.
 
A kolozsvári / szegedi Ferencz József Tudományegyetem 1872–1940 címmel napvilágot látott dokumentumgyűjteményt jegyző négy szerző közül két történész – Marjanucz László (SZTE BTK Történeti Intézet, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi docens) és Vajda Tamás (SZTE Egyetemi Szaklevéltár, igazgató) mutatja be.
 

 

1918. december 24-én a budapesti Károlyi-kormány asszisztálásával, a román katonaság megszállta Kolozsvárt. Ettől kezdve a magyar egyetem hatalmas nyomás alá került. Jellemző adalék, hogy amikor a budapesti kultuszminisztérium felhatalmazta a kolozsvári oktatói kart, hogy a román királyra és a román államra előírt hűségesküt „a hűtlenség bűne nélkül” letehesse, a magyar kultuszminiszter ajánlatát a kolozsvári egyetemi tanács egyhangúlag mint „erkölcsi lehetetlenséget” utasította el.
A kolozsvári magyar egyetem gyakorlatilag utolsó hivatalos szavait az intézmény utolsó megválasztott magyar rektora, Kolosvári Bálint mondta ki aznap, amikor a román katonaság által körbevett egyetemi épületekben azonnali hatállyal betiltottak minden oktatási tevékenységet, majd a tanári kar tiltakozása dacára lefoglalták az egyetem összes ingó-és ingatlan vagyonát: az utolsó még zajló egyetemi eseményen a Központi épületben, a kolozsvári magyar egyetem utolsó doktori avatásán, a rektor felemelő beszédében már a jövőnek fogalmazta meg: „…az igazság a mi felszabadítónk…”

A Szegedi Tudományegyetem és elődei története című könyvsorozat II., az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó gondozásában készülő kötet a kolozsvári egyetem 1872 és 1919/21 közötti históriájára fókuszál. E készülő monográfiával kapcsolatos feladatokról a főszerkesztő Marjanucz László és a szerkesztők: Antal Tamás (SZTE ÁJTK Európai Jogtörténeti Tanszék, egyetemi docens) és Vajda Tamás beszél.
 

Ajánló:
A Szegedi Tudományegyetem és elődei története I. (u-szeged.hu)