Pászka Imre: Együtthatás – reprezentációk I.

  • 2020. szeptember 14. (hétfő) 16.00
  • MTA SZAB székház (Somogyi u. 7.), 217-es terem
A rendezvényen bemutatásra kerül még: Jancsák Csaba Fejezetek a magyarországi hallgatói mozgalmak történetéből című kötete
 
Prof. dr. Pászka Imre (nyugalmazott egyetemi tanár, SZTE BTK, Szociológia Tanszék): Együtthatás – reprezentációk I. A Kárpát-medence a természet és a történelem műhelyében című tanulmánykötetét bemutatja prof. dr. Rácz Lajos intézetvezető egyetemi tanár (SZTE JGYPK).
A program házigazdája Balogh Péter, az MTA SZAB Szociológiai munkabizottság titkára, az SZTE BTK Szociológia Tanszék egyetemi adjunktusa.
 

Ebben a monográfiájában történet- és tudásszociológiai eszközökkel, a „hazai és külföldi könyvtárakban, levéltárakban végzett többéves kutatásai során összeállított adatbázisra (krónikák, históriák, emlékiratok, levelezések, hivatali iratok, szakirodalom stb.) támaszkodva” mind „a természeti (éghajlati, geológiai, biológiai), mind az antropogén (háború, adózás, bürokrácia) tényezők hatását és következményeit mutatta be az egyének és csoportok mindennapi életének alakulásában. A hamarosan megjelenő második kötetben pedig a szerző „a kis jégkorszak időkeretei (14 –19. század) között vizsgálja a járványokat, valamint az ellenük való védekezési eljárásokat, az egyéni és csoportos viselkedési reakciókat, illetve intézményesített módszereket. (u-szeged.hu)

 

Ajánló:
A társas világok kitettségei: együtthatások a jégkorszak és a pestisjárványok idején – Beszélgetés Prof. Dr. Pászka Imrével (u-szeged.hu)
Míg nincs vakcina, a járvány elleni védekezés eszköze – több száz éve – a karantén (u-szeged.hu)